Secundair

Even wat anders: Dromen

Als kind droom je ervan om jouw bestaan op de wereld te drukken. Jij wordt die bekende schrijver, die topsporter of gewoonweg president van de wereld. Je zag iets in de mensen die deze droom al leefden; betaald krijgen voor een hobby, een avontuurlijk leven of gewoon aanzien van anderen.

Wat je droom ook was, de kans is groot dat jouw dromen op dit moment compleet anders zijn dan vroeger. Naarmate dat je ouder wordt stel je je dromen bij met de kennis en ervaringen die je nu hebt. Nu zijn je dromen realistisch en haalbaar. Je hebt niet alleen geleerd hoe de wereld werkt, maar ook hoe jij werkt als persoon. Misschien was topsporter worden nooit voor je weggelegd omdat je er gewoonweg de bouw niet voor hebt, of omdat je uitgekeken raakte op de sport. En dat klinkt misschien spijtig, maar dat is het niet.

Het fijne aan ouder worden is dat je veel nieuwe vaardigheden leert en je op jezelf kan reflecteren. Je bent bijvoorbeeld geen topvoetballer geworden, maar dat betekend niet dat je geen kennis hebt van opstelling en strategie. Je bent zelf geen J.K. Rowling, maar je kent wel het verschil (en overeenkomsten) tussen Tolkien en G.R.R. Martin. Misschien is politiek helemaal niet voor jou weggelegd, maar vind je mensen helpen wel belangrijk. Die passie van een droom is er nog steeds. Maar nu je ouder bent heb je de middelen en kennis om hier iets in te bereiken. 

Om een bekende YouTuber te worden upload je niet gewoon de beste video allertijden en hoopt op het beste. Je schrijft ook niet je opus magnum en hoopt dat het per toeval wereldsucces wordt. Nu je ouder bent weet je dit. Maar wat men vaak vergeet is dat je veel kleiner mag denken.

Mensen die wereldsucces halen in het uitoefenen van hun passie, deelden dit allereerst met vrienden, familie of collega’s. Het netwerk. Een wereldband zoals The Beatles ontstond gewoon door toevallige ontmoetingen tussen mensen met dezelfde passie. Ze lieten zien wie ze waren en waar ze voor stonden, en deelde dit met anderen. En dat is het eerste en echte succes van een droom.

Dion

Photo by TK Hammonds via Unsplash.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *