Op het moment dat je ‘faalt’ kun je enorm balen van jezelf en een gevoel van onvolmaaktheid ervaren. Wanneer iemand anders faalt in jouw bijzijn, voel je vaak compassie voor diegene. Je bent hierin medelevend en voelt de behoefte om er voor de ander te zijn. Compassie hebben voor jezelf is veel lastiger dan we in eerste instantie denken. Dingen gaan namelijk niet altijd zoals je graag zou willen. Hierin kan je frustratie tegenkomen, of een verlies, misschien maak je fouten of voldoe je niet aan je eigen wensen. De vraag is dan ook; hoe ga je hier mee om?
Hoeveel mensen zijn er in deze competitieve wereld echt tevreden met zichzelf? Onderzoekster Kristen Neff heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot de term ‘zelfcompassie’. Zelfcompassie houdt in dat je op exact dezelfde manier naar jezelf kijkt, zoals je naar een ander kijkt op het moment dat je het moeilijk hebt, wanneer je faalt of wanneer er iets niet bevalt aan jezelf. In plaats van hard en bekritiserend zijn ten opzichte van je gebreken, kun je hier ook vriendelijk en begripvol over zijn.
Volgens Kristen Neff zijn er drie basiselementen die zelfcompassie mogelijk maken, namelijk: begrip en vriendelijkheid voor jezelf; het besef dat je niet alleen staat en mindfulness.
Zelfcompassie vraagt om vriendelijkheid ten aanzien van jezelf. Wees niet te kritisch en beoordelend naar jezelf, maar juist vriendelijk en begripvol, zoals je dat ook naar een vriend of vriendin zou zijn. Ten tweede is het van belang om erkenning te geven aan jezelf en je te beseffen dat je er niet alleen voorstaat. Er is altijd iemand met wie jij je verbonden voelt en bij wie je terecht kan. Je hoeft het niet alleen te doen. Ten slotte is er mindfulness. Bij mindfulness creëer je een helder inzicht en het dan zonder oordeel te accepteren. Het idee hierachter is, is dat je dingen leert zien zoals ze zijn en niet beter of slechter.
Natuurlijk gaat dit niet over een nacht ijs, hier is oefening voor nodig. Jezelf continu bewust maken van de (negatieve) gedachten over jezelf. Wanneer je meer zelfcompassie hebt gecreëerd, zijn er een aantal gunstige effecten. Zo is er een grotere emotionele veerkracht, komt er meer ruimte voor motivatie en persoonlijke groei!
Ga jij de uitdaging aan voor meer zelfcompassie?
Literatuur: Kristen Neff – Zelfcompassie – 2014