Photo by Hanan Edwards on Unsplash
Winterblues, oftewel een winterdip is iets wat veel kan voorkomen rond deze tijd van het jaar. De dagen zijn korter, het wordt vroeger donker. In de lente en zomer voel je je prima, maar in de herfst en winter kan je je somber en neerslachtig voelen.
De oorzaak van een winterdip is vaak het gebrek aan licht. Dit kan effect hebben op onze biologische klok. Ook spelen bepaalde stoffen in de hersenen een belangrijke rol, zoals melatonine. Dit hormoon wordt ‘s avonds aangemaakt en zorg voor je slaap-waakritme. In de kortere dagen wordt dit hormoon meer aangemaakt en voel je je slaperig. De aanwezigheid van blauw licht onderdrukt de aanmaak van dit hormoon.
Winterblues is een milde vorm van de winterdepressie, waarbij de vermoeidheid overheerst. Je voelt je bijvoorbeeld somber, je hebt minder zin om naar buiten te gaan of om actief te zijn. Ook kan je meer moeite hebben met opstaan ’s ochtends en moet je meer je best doen om je tot iets te zetten.
Wanneer er ernstige sombere en negatieve gedachten bij komen, spreken we van een winterdepressie. De volgende klachten kun je dan ervaren:
Neerslachtig en lusteloos
- Somberheid
- Prikkelbaar
- Huilbuien
- Weinig kunnen genieten / gemis van plezier
- Minder behoefte aan sociale contacten
- Weinig gevoel voor eigenwaarde
- Gevoel niet meer in balans te zijn
Vermoeidheid en slaperigheid
- (Extreme) vermoeidheid
- Slapeloosheid
- Veel behoefte aan slaap
- Onregelmatig dag- en nachtritme
- Slechte concentratie
Veranderende eetlust en gewicht
- Veel eetlust
- Gebrek aan eetlust
- Gewichtstoename of gewichtsverlies
Als je iets wilt doen tegen een winterdip of –depressie is het belangrijk om in beweging te blijven en veel in de buitenlucht te komen. Zorg dat je gezond blijft eten, dus veel vitamines en niet te veel alcohol of koffie. Zorg voor veel daglicht en genoeg ontspanning, dus plan leuke uitjes en activiteiten. Het is belangrijk om je gevoelens en gedachtes bespreekbaar te maken, praat dus met iemand die je vertrouwt.
Om een ernstige depressie te behandelen kun je het beste een huisarts inschakelen. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar een psycholoog die met jou kan kijken naar je klachten en welke behandeling hier het beste bij past.