Nieuws

Week tegen Eenzaamheid

Photo by Alex Ivashenko on Unsplash

‘’Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties. Het kan zijn dat het aantal contacten dat men heeft met andere mensen geringer is dan men wenst. Het kan ook zijn dat de kwaliteit van de gerealiseerde relaties achterblijft bij de wensen.’’
Professor De Jong Gierveld

Iedereen kan zich eenzaam voelen, ongeacht zijn levensverhaal of omstandigheden. Eenzame mensen voelen zich niet verbonden. Ze ervaren gemis aan een hechte, emotionele band met anderen en hebben minder contact dan zij wensen. Eenzaamheid gaat gepaard met negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en moedeloosheid, maar ook met lichamelijke en/of psychische klachten.

Voor iedereen is eenzaamheid anders. De een heeft meer aandacht en liefde nodig, de ander vindt het lastiger om zelf contacten te leggen. Van buitenaf is dit moeilijk zien, het is iets wat alleen jij zelf kunt voelen.

 

Wat kun jij doen voor eenzame mensen?

Sociale relaties met andere mensen zoals familieleden, vrienden en kennissen zijn belangrijke ‘hulpbronnen’ in het dagelijks leven van eenzame mensen. Ze vormen het sociale fundament van elk mens en dragen bij aan het gevoel van een zinvol leven.
Toch ligt de oplossing vaak bij diegene die zich eenzaam voelt. Zij moeten de keuze maken iets te willen doen aan het eenzame gevoel. Ondersteuning is hierbij van belang! Even bellen, langs gaan, samen boodschappen doen of samen een leuke activiteit ondernemen kunnen al bijdragen aan het welzijn van eenzame mensen.

Vandaag, 27 september 2018, begint de Week tegen Eenzaamheid. Tijdens deze week zijn er honderden activiteiten georganiseerd in het hele land. Iedereen wordt uitgenodigd en uitgedaagd om mee te doen. Samen eten, praten, ervaringen en ideeën uit wisselen of een van de vele andere activiteiten bezoeken zorgt voor extra aandacht voor eenzaamheid.

Laten we er samen voor zorgen dat niemand zich alleen voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *