Nieuws

Wachttijden in de GGZ

Photo by Alex on Unsplash

Wanneer je last hebt van psychische problematiek zoals een eetstoornis of een depressie, heb je professionele hulp nodig. Dan ga je ervan uit dat je zodra je je hebt gemeld bij de huisarts, direct terecht kunt bij een instelling of psycholoog die je ermee kan helpen. Helaas is niets minder waar. In Nederland is de maximale aanvaardbare wachttijd volgens de Treeknorm 4 weken voor de aanmeldwachttijd en 14 weken voor de totale wachttijd. Deze treeknormen zijn afspraken die zorgaanbieders en verzekeraars met elkaar hebben gemaakt over de maximale aanvaardbare wachttijden in de zorg. Maar wat we in de praktijk zien, is dat deze norm vaak wordt overschreden. Zo kan het soms 12 weken duren, maar kan de wachttijd ook oplopen tot 19 weken.

Waarom vraag je je dan af? Waarom moet iemand die echt hulp nodig heeft, zo lang wachten tot hij/zij die hulp daadwerkelijk kan krijgen. In sommige gevallen is die hulp ook nog van cruciaal belang. Denk hierbij aan mensen met een eetstoornis of mensen die suïcidale gedachten hebben. Zij kunnen in die tussentijd flink met hun gezondheid achteruitgaan wat tot nare gevolgen kan leiden.

Maar wat kun je in de tussentijd doen? Het allerbelangrijkste is om in contact te blijven met je sociale omgeving. Praat er met je familie en vrienden over. Blijf actief bezig, hoe moeilijk dat soms ook is. Daarnaast kun je op verschillende fora’s lotgenoten vinden, waar je je verhaal kwijt kunt. Hier vind je verschillende ervaringen, die je misschien ook kunnen helpen. Op deze manier kom je de wachttijd door en krijg je tips die je mogelijk kunt gebruiken.

Gelukkig is de overheid er wel mee bezig om deze wachttijden terug te dringen, maar er is nog een weg te gaan. Blijf daarom sterk en houd moed!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *