Nieuws

#Trueselfie

Photo by Owen Young on Unsplash

Volgens onderzoek van Eenvandaag voelen 3 op de 10 jongeren zich depressief. De helft van deze jongeren geven aan zich te schamen voor hun psychische problemen. Dat steeds meer jongeren last hebben van psychische problematiek heb je vast wel eens gehoord. Maar dat het er zoveel waren had je vast niet gedacht. Dit komt omdat veel jongeren hier niet over durven te praten omdat ze zich ervoor schamen. Vaak weten hun eigen vrienden niet eens dat ze eigenlijk al een lange tijd depressief zijn.

Daarom hebben MIND en NPO 3 de #trueselfie-weken in het leven geroepen. Vanaf 9 april tot en met 16 mei zijn allerlei tv-programma’s te bekijken waarbij jongeren hun leven met psychische problematiek laten zien.

Maar waarom durven zij hier niet over te praten? Een grote groep jongeren hebben last van de druk om te presteren. Altijd maar hoge cijfers halen, veel uren werken bij je bijbaan en daarnaast ook nog tijd hebben voor vrienden. Veel jongeren leggen deze druk vooral op zichzelf, maar voelen ook druk vanuit ‘de maatschappij’. Als iemand vraagt ‘’hey hoe is het met je?’’ wordt vaak verwacht dat je gewoon zegt ‘’goed hoor, met jou?’’. Niemand wil horen dat het slecht gaat met iemand, dit maakt het ook moeilijker om het wel te vertellen als het niet goed met je gaat.

Praten over je psychische problemen kan voor verlichting zorgen. De meeste jongeren die dit uiteindelijk wel hebben besproken met familie en vrienden hebben geen negatieve reacties gehad. De omgeving had zelfs helemaal niet door dat er sprake was van psychische problematiek. Het is zonde dat veel jongeren zich niet durven te uiten over hun problemen. Als je er achter komt dat je vriendin depressief is geweest, had je dat graag willen weten om haar te kunnen ondersteunen. Bedenk dat jouw vrienden en familie ook zo over jou denken.

Ook wij willen streven naar een wereld waar psychische problemen niet meer gek, maar onderdeel van het leven is. Iedereen moet open kunnen zijn over zijn of haar problemen en de omgeving speelt daar een grote rol bij. Merk je dat iemand kampt met psychische problemen? Maak het bespreekbaar en laat je trueselfie zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *