Photo by Kristina Flour on Unsplash
Vaak zijn de gevolgen van pesten niet hoor- of zichtbaar. Dit komt omdat de gepeste hier vaak niet helemaal voor uitkomt, uit angst dat het pesten erger wordt of terug komt. In Nederland is er veel aandacht voor het voorkomen van pesten en wat je moet doen als jij of iemand in jouw omgeving gepest wordt. Vaak wordt deze aandacht gevraagd door middel van het praten over pesten. Maar wanneer de mensen die gepest worden niet durven praten hoe kunnen zij dan gehoord worden?
Om op een andere manier aandacht te vragen voor de gevolgen van pesten doet Gay Straight Alliance mee aan de International Day of Silence. Vrijdag 20 april was het tot 12:00 uur in 350 scholen muisstil en hebben de leerlingen alleen gecommuniceerd door middel van schrijven en whats’appen. De GSA probeert door deze actie op deze manier duidelijk te maken dat pesten in welke vorm dan ook onacceptabel is en dat je niet alleen de mensen moet helpen die gepest worden maar ook die mensen die gepest zijn. En hoe moeilijk het is om zelf niet te kunnen praten terwijl je dit wel wilt doen.
Ondanks dat acties ervoor zorgen dat er aandacht komt voor het pesten en de gevolgen ervan kunnen wij zelf ook actie ondernemen om deze mensen te helpen. Zo is het belangrijk om eerlijk te zijn en een luisterend oor te bieden. Verder is het van belang om open te staan voor wat een ander te vertellen heeft en niet gelijk een mening klaar te hebben liggen. Door deze dingen te doen creëer je een veilige omgeving waar mensen makkelijker over het pesten willen of kunnen praten. Hierdoor kan iemand zich al gesteund en gehoord voelen. Want uiteindelijk wilt iedereen gelukkig en zichzelf kunnen zijn zonder zich zorgen te maken over de mening van een ander.