Nieuws

Spanning en ontspanning

Photo by Francisco Gomes on Unsplash

Ondanks het vaak gedacht wordt dat stress slecht voor je is, is stress een normaal verschijnsel. Stress zorgt er in veel situaties voor dat jij optimaal kan presteren, zoals wanneer je een belangrijk examen moet maken of voor een groep moet spreken.

Spanning zorgt ervoor dat je lichaam in een soort alarm toestand komt, waardoor je spieren extra aangespannen zijn en jij extra snel kan reageren. Deze snelle reactie kan goed van pas komen tijdens het sporten of wanneer je aan de kant moet springen voor een auto in het verkeer.

Stress wordt echter ongezond wanneer deze voor een langere periode aanhoudt of wanneer er weinig ontspanning tegenover de stress staat. Wanneer de stress ongezond wordt kan het lichaam verschillende signalen afgeven. Het kan zijn dat je hoofdpijn krijgt, sneller geïrriteerd bent, slecht slaapt, last van spierpijn krijgt en minder zin hebt in eten. Maar wat kan je dan doen om je stress te verminderen?

Allereerst is het van belang om bij jezelf na te gaan waar jij last van hebt wanneer je gestresst bent. Zo kan je niet alleen stress bij jezelf herkennen, maar kan je ook werken aan stressvermindering. Als je doorhebt waar jij last van krijgt wanneer je gestresst bent, is het belangrijk om te kijken waar de stress vandaan komt. Zo kan het zijn dat je stress hebt omdat je teveel hooi op je vork neemt of door een grote zorg te dragen voor een ziek familielid.

Om te kijken naar de oorzaken die een rol spelen bij de stress, kun je kijken naar de situaties of periodes waar je veel gestresst was. Dit kan inzicht geven in wat er niet goed gaat en wat beter kan. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de periodes en situaties waar je ontspannen was, zo krijg je ook inzicht waardoor je je kan gaan ontspannen.

Als laatste is het belangrijk om ondanks de stress leuke dingen te blijven doen en te ontspannen. Soms kan een avondje bankhangen voor de tv helpen, maar onbewust span je toch je spieren aan en kun je soms niet helemaal tot rust komen. Het is van belang om daarom in beweging te blijven en om te proberen te sporten zodat je zowel lichamelijk als mentaal tot rust kan komen. Tenslotte kun je nieuwe activiteiten uitproberen of simpelweg even wegzakken met een goed boek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *