Nieuws

Omgaan met dementie

Photo by Markus Clemens on Unsplash

In Nederland zijn er ruim 270.000 mensen die lijden aan dementie. Door de vergrijzing zal dit aantal steeds meer stijgen. De kans dat jij dementie krijgt is 1 op de 5, waarbij de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is. Deze vorm heeft ongeveer 70% van de mensen die dementie hebben.

Dementie is een ziekte waarbij de verwerking in de hersenen niet meer goed verloopt. Omdat we nu in een samenleving leven, waarin vergrijzing een belangrijke rol speelt is het goed om te weten hoe je moet omgaan met iemand die lijdt aan dementie. Bedenk je allereerst dat het gedrag die ze vertonen niet bewust is, zij kunnen er natuurlijk zelf ook niets aan doen. Het is logisch dat je geïrriteerd kunt raken, maar uit dit niet naar de persoon zelf. Bedenk dat hij of zij ook geïrriteerd kan raken om zijn of haar eigen gedrag. Probeer er samen over te praten als dit nog mogelijk is. Daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven, ga met elkaar wandelen of samen boodschappen doen. Zorg in ieder geval voor afleiding.

Het is ook goed om degene aan dingen te laten ruiken en voelen en zien, naast het vertellen. Je kunt bijvoorbeeld een tekening maken bij wat je aan het vertellen bent of een foto erbij pakken. Dit zal de zintuigen stimuleren, waardoor jij beter begrepen kan worden. Het inbrengen van structuur, zorgt voor meer houvast voor iemand met dementie. Ze krijgen hierdoor een duidelijke dagindeling, waardoor ze minder snel voor verrassingen komen te staan.

Als iemand in je omgeving te maken krijgt met dementie, kan dit heel erg moeilijk zijn voor jullie beiden. Probeer het te accepteren, zodat het je leven niet gaat overheersen. Als het je teveel wordt, ga met anderen in gesprek hierover zodat jij je hart kunt luchten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *