Nieuws

Luisteren naar autisme

Photo by Brendan Church on Unsplash

In het woordenboek wordt autisme omschreven als: een ontwikkelingsstoornis waarbij contact met de buitenwereld en de communicatie niet of moeizaam plaatsvindt. Dit kan betekenen dat mensen met autisme sarcasme niet begrijpen of zich niet goed kunnen uitdrukken in woorden. Dit kan voor misverstanden in de omgeving zorgen, daarom organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme in de week van 31 maart tot 7 april de autismeweek.

Elk jaar wordt er extra aandacht voor de 190.000 mensen in Nederland met autisme gevraagd, het thema van dit jaar is luisteren naar autisme. Er wordt verwacht dat iedereen zich goed in woorden kan uitdrukken. De communicatie met mensen met autisme wordt daardoor moeilijker gemaakt, waardoor hun talenten niet goed tot hun uiting kunnen komen. Het thema van dit jaar is luisteren naar autisme, er worden door heel Nederland verschillende activiteiten aangeboden waar luisteren centraal staat. Zo wordt er voor de omgeving thema-avonden georganiseerd. Op Schiphol zijn posters opgehangen met informatie over autisme.

De autismeweek is ook van belang voor mensen met de diagnose autisme. Zo kunnen zij door workshops hun eigen zwakke en sterke kanten ontdekken waardoor zij hun talenten beter kunnen inzetten.

Maar wat kan jij doen om op een andere manier naar autisme te luisteren? Er zijn veel verschillende manieren om op een andere manier naar iemand te luisteren. Wanneer je doorhebt dat iemand zich niet goed kan uitdrukken in woorden, kan het helpen om gebruik te maken van afbeeldingen. Ook kun je activiteiten of planningen uittekenen, je kan onderwerpen uitschrijven of gebruik maken van pictogrammen. Er is een scala aan mogelijkheden, het is vooral belangrijk om te kijken wat jou en iemand anders verder kan helpen.

Het is van belang om te kijken naar de houding en het gedrag van iemand, soms kan hier een andere boodschap achter liggen. Daarom is het heel belangrijk om ten alle tijden een open en rustige houding aan te nemen en de mening van een ander niet in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *