Nieuws

How to: Positief leren denken

Photo by Anna Sullivan on Unsplash

Sommige mensen hebben last van veel negatieve gedachten, deze zorgen ervoor dat je onzeker wordt, je slecht voelt en minder snel je doel gaat bereiken. Terwijl positieve gedachten juist zorgen voor energie, kracht en zelfverzekerdheid. Natuurlijk wil je altijd positieve gedachten hebben, maar soms zit je niet lekker in je vel en blijven de negatieve gedachten binnenstromen. De oplossing hiervoor is: zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten. Maar hoe doe je dit nu precies?

3 tips voor positieve gedachten

       1. Houdt een lijstje bij

Pak er een notitieblok of een stuk papier bij en begin met het opschrijven van positieve gedachten. Dit hoeft niet realistisch te zijn, het mag ook zijn wat je graag zou willen denken. Schrijf zoveel mogelijk gedachten, uitspraken of quotes op. Als je meer visueel bent ingesteld kan je ook met tekeningen werken. Hang dit papier vervolgens op een plek waar je meerdere keren per dag komt, bijvoorbeeld de koelkast of op het toilet. Bewaar ook een pen vlakbij het lijstje zodat je die altijd kunt aanvullen. Steeds als je het lijstje ziet hangen lees je de gedachten en uitspraken hardop voor. Net zoals bij stof op school is het sleutelwoord; herhalen, herhalen en herhalen.

      2. Schrijf op wat je wel bereikt hebt

Als je een slechte dag hebt gehad kan je je erg down voelen en alles lijkt mislukt. Het is daarom belangrijk te onthouden wat je wel hebt bereikt deze dag. Pak er een notitieboek bij en doop deze om tot dagboekje. Schrijf elke dag op wat je die dag hebt bereikt, zelfs op de slechtste dagen. Dit kunnen de kleinste of de grootste dingen zijn. Denk aan: ‘Ik heb lekker gekookt’, ‘Ik heb een vriendin een berichtje gestuurd’ of ‘Ik heb eindelijk dat stomme klusje afgemaakt’. Probeer elke dag zoveel mogelijk op te schrijven. Het is belangrijk om je niet te focussen op wat niet is gelukt maar op wat wel is gelukt die dag.

      3. Complimenten geven en ontvangen

Niet alleen jezelf complimenten geven maar ook een ander is een goede manier om positief te leren denken. Vaak durven mensen geen complimenten te geven terwijl je daar een goed gevoel van kan krijgen (en de ander natuurlijk ook). Probeer het maar eens en geef je collega, buurman of vreemde op straat een compliment. Je zult zien dat zelf ook een lach op je gezicht krijgt.

Een compliment ontvangen kan voor een oncomfortabel gevoel zorgen, maar dit hoeft helemaal niet. Vaak ontkrachten mensen meteen een gekregen compliment en dat zorgt ervoor dat de positieve lading er vanaf is. Er is maar één juiste reactie op een compliment en dat is ‘dankjewel’.

Ook complimenten aan jezelf geven kan lastig zijn, toch kan het goed helpen bij het vormen van positieve gedachten. Het is de bedoeling dat je jezelf een beloning geeft als je iets positiefs hebt gedaan, je mag jezelf een compliment geven. Zeg dan tegen jezelf: ‘Ik heb het toch gedaan!’ of ‘Ik ben trots op mijzelf’.

Onthoudt dat je je eigen geluk kunt creëren door jezelf met positiviteit te omringen. Lukt het niet meer om zelf uit een negatieve spiraal te komen? Vraag dan je omgeving om hulp of zet de stap naar professionele hulp.

 

Bron: Cuipers, P., & Wilschut, N. (2016). In de put uit de put. Zelf depressiviteit overwinnen (3e ed.). Amersfoort, Nederland: ThiemeMeulenhoff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *