Nieuws

Het belang van sociale steun

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Al vanaf het begin van je leven wordt je gevormd door je omgeving. Alle mensen die je ontmoet zorgen ervoor dat je wordt zoals je nu bent. Natuurlijk spelen je genetische kenmerken ook een grote rol. Deze bepalen je persoonlijkheid, maar ook je omgeving en bepaalde gebeurtenissen kunnen hier invloed op hebben. Voor mensen is familie en vrienden het belangrijkst, van deze ontvang je namelijk sociale steun.

Sociale steun is een interactie die wordt verkregen binnen sociale relaties. Het gaat hier om genegenheid, begrip, je veilig voelen en erbij horen. Het is belangrijk dat bij deze interactie nooit om een tegenprestatie wordt gevraagd.

Sociale steun heeft ook invloed op je lichamelijke en psychische gezondheid. Het beschermt bijvoorbeeld tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten. Bij kankerpatiƫnten kan sociale steun hun psychische welbevinden verbeteren. Het missen van sociale steun heeft een negatieve invloed op mensen en zij hebben dan ook een grotere kans om depressies of angststoornissen te ontwikkelen.

In een wereld waar veel mensen eenzaam zijn is sociale steun van groot belang. Een luisterend oor kan al een vorm van sociale steun zijn. Een klein gebaar kan daarom voor iemand al iets groots betekenen.