Nieuws

Erkenning en waardering

Photo by Sandrachile . on Unsplash

Dat we behoefte hebben aan erkenning en waardering, is mens eigen. We willen er namelijk allemaal bij horen, serieus genomen worden en gehoord worden. Het is daarom belangrijk om deze erkenning en waardering te krijgen, maar ook om deze te geven. In het leven draait immers om het geven en nemen.

Waarom vinden we het eigenlijk belangrijk? Dit komt omdat het ons meer positiviteit geeft. Wanneer jij een compliment krijgt over hoe goed jij je werk hebt gedaan, zal het je motiveren om nog meer uit jezelf te halen en om nog beter je best te gaan doen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat jij je begrepen voelt, dit kun jij dan ook weer terug geven. Jij zal ook in staat zijn de ander beter te begrijpen en zijn keuzes bijvoorbeeld te waarderen.

Als we geen erkenning of waardering krijgen, kunnen we gefrustreerd raken of zelfs boos worden. Omdat iemand jou geen erkenning of waardering geeft over iets wat jij belangrijk vindt. Dit kan resulteren in dat iemand zich negatief gaat uitlaten over het werk bijvoorbeeld, zijn taken niet meer serieus gaat nemen of zelfs het plezier kwijt kan raken, omdat de erkenning en waardering mist. Iemand voelt zich dan geen onderdeel meer van een groep.

Maar hoe doe je dat dan? Waardering of erkenning uitspreken. Heel simpel, je begint ten eerste met iemand serieus te nemen. Hij zal zich dan gehoord voelen en het idee hebben dat er naar heb geluisterd wordt. Door daarna iemand ook te betrekken binnen een groep of in een team zal je ook de kwaliteiten die iemand heeft benutten, maar laat je ook zien dat je zijn kwaliteiten waardeert. Dit laat namelijk ook zien dat jij iemand vertrouwt. Door deze stappen, geef je iemand dus al erkenning en waardering voor wie hij is en wat hij doet.

Door je waardering uit te spreken, zorg je ervoor dat de ander zich ook goed gaat voelen. Degene kan meer zelfvertrouwen krijgen hierdoor of zoals hierboven al eerder is genoemd nog beter zijn best gaan doen. Dit zijn allemaal positieve gevolgen die bijdragen aan iemands welzijn. Wees daarom lief en vriendelijk voor elkaar en geef elkaar oprechte complimenten. Dit zal jou en de ander goed doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *