Nieuws

De Ramadan, meer dan alleen vasten

Photo by Annie Spratt on Unsplash

De maand Ramadan is alweer begonnen en omdat een van onze ambassadrices moslima is en ook meedoet met de Ramadan, schrijft zij hier vandaag een blog over.

Tijdens deze heilige maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Gedurende deze uren eten en drinken wij niks, maar mogen wij ook niet roken of geslachtsgemeenschap hebben. Vandaag zitten de moslims al op dag 15 van de Ramadan, we zijn al op de helft.

Deze maand is meer dan alleen niet eten en drinken overdag. Tijdens deze maand ben je ook bezig met je innerlijk. Denk hierbij aan dat je let op je taalgebruik, als jij bijvoorbeeld veel scheldt dan probeer je dat te minderen. Ook probeer je zo min mogelijk te roddelen en te oordelen over anderen. Op deze manier ben je constant bewust bezig om jezelf te verbeteren op verschillende gebieden. Je ontwikkelt tijdens de Ramadan ook discipline en traint je wilskracht, omdat je het de hele dag wel moet vol kunnen houden om je te ontdoen van het eten en drinken.

Tijdens de Ramadan wordt je je ook heel bewust van het feit, dat je het goed hebt. Je bedenkt je dan hoe dankbaar je eigenlijk moet zijn, dat jij wel dagelijks genoeg te eten hebt en een dak boven je hoofd hebt etc. Je dankbaarheid voor hetgeen je bezit groeit des te meer, je gaat je realiseren hoe goed je het hebt en zult veel ook niet meer vanzelfsprekend vinden.

De Ramadan kent daarnaast veel voordelen voor het lichaam. Een voordeel van het vasten is dat je lichaam gaat ontgiften. Denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurd wanneer je ziek bent. Je verliest dan je eetlust, waardoor je lichaam zich kan focussen op het reinigen ervan. De vervuiling en de giftige stoffen gaat je lichaam nu afstoten die bijdragen aan ziekten in je lichaam. Dit gebeurd er dus ook wanneer je gaat vasten. Daarnaast heeft het vasten ook effect op het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van cholesterol. Ook voor mensen die lijden aan obesitas en een hoge bloeddruk hebben kan vasten een positief invloed hebben.

Vaak hoor je mensen ook zeggen ik zou het echt niet kunnen, maar beeld je eens in dat er op de wereld 1,6 miljard moslims zijn die elke jaar weer meedoen aan de Ramadan. Als wij het kunnen, dan kan jij het ook. Het is je mindset, je stelt je zo op dat je weet dat je die dag van zonsopgang tot zonsondergang niks mag eten. Hier bereid je je al op voor, waardoor het ‘makkelijker’ wordt om het vol te houden. Want je hebt jezelf daar al op ingesteld. Het is niet zo dat het vasten (vooral in deze periode van het jaar) gemakkelijk is, zeker niet. Maar probeer het eens een dagje en kijk wat het voor jou oplevert.

Wat ik wil meegeven met deze blog is om niet al te gauw te oordelen, mensen onnodig te bekritiseren en om niet alles als vanzelfsprekend te beschouwen. Ga juist kijken waar jij jezelf in kunt verbeteren en waarvan jij vindt dat je dat meer mag laten zien. Wees dankbaar voor wat je hebt and try to be the best version of yourself.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *