Nieuws

ADHD

Photo by Mike Fox on Unsplash

 

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ook wel bekend als Alle Dagen Hartstikke Druk.
Iemand met ADHD kan last hebben van aandachtsproblemen, hyperactiviteit en/of impulsiviteit.

Springen, rennen, niet willen luisteren komt bij de meeste kinderen voor. Ook volwassenen kunnen schuiven op hun stoel of houden hun aandacht niet bij hun werk. Sommige kinderen en volwassenen hebben overheersend last van concentratieproblemen en gebrek aan rust. School, werk en/of privé kunnen hier ernstig onder lijden.

Hoe ontstaat ADHD?

ADHD heeft een biologische oorzaak, namelijk een miscommunicatie tussen de hersengebieden. Dopamine en noradrenaline zijn een van de boodschappers die in verminderde hoeveelheid voorkomen in het voorste gedeelte van de hersenen van mensen met ADHD. Ongeveer 70% is hiervan erfelijk bepaald, maar ook omgevingsfactoren zoals roken en/of drinken tijdens de zwangerschap, kunnen leiden tot verhoogde kans op ADHD bij het kind. Verschillende symptomen van onoplettendheid of hyperactiviteit-impulsiviteit zijn voor het 12e levensjaar aanwezig.

Kenmerken van ADHD zijn:

Onoplettendheid Hyperactiviteit en impulsiviteit
Geen aandacht voor details Beweegt onrustig met handen of voeten, draait in stoel
Lijkt niet te luisteren
Moeite om aandacht bij een taak/spel te houden Staat vaak op in situaties dat je moet blijven zitten
Snel afgeleid door externe prikkels Kan moeilijk rustig spelen
Volgt aanwijzingen niet op, maakt taak niet af Rent vaak rond, klimt overal op wanneer dit ongepast is
Moeite met organiseren van taken Stoort anderen of dringt zich op
Vermijdt taken die aandacht vereisen Moeite om op de beurt te wachten
Raakt dingen kwijt, is vergeetachtig in dagelijkse bezigheden Praat excessief veel, vertelt het antwoord al voordat de vraag is afgemaakt

 

Tips voor de omgeving

Zorg voor structuur! Structuur is belangrijk voor alle jongeren, maar als je ADHD hebt heb je hier extra behoefte aan. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn in wat je verwachtingen zijn en zorg voor een duidelijke dagindeling door bijvoorbeeld het gebruik van een agenda.

Geef positieve aandacht! Positieve aandacht versterkt het zelfvertrouwen van je kind. Ook inzicht geven in zijn/haar positieve kanten helpt hierbij. Geef complimenten bij goed gedrag en positieve eigenschappen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *