Photo by Victor Benard on Unsplash
Een ruzie ontstaat vaak door miscommunicatie. Zou een conflict dan ook weer verholpen kunnen worden door middel van goede communicatie? Hoewel dit natuurlijk afhangt van hoe diepgaand de ruzie is en dus in hoeverre de partijen bereid zijn om tot een oplossing te komen, kan dit zeker de manier zijn. Ook voor zwaardere ruzies kan het nuttig zijn om elkaar beter te begrijpen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je duidelijk kan maken wat je dwarszit zonder dat de andere partij zich bijvoorbeeld aangevallen voelt en in de verdediging schiet?
Binnen de mediation worden bepaalde technieken gebruikt om conflicten te verkleinen of weg te nemen. Hoewel een mediator altijd een onpartijdige derde deelnemer aan het gesprek is, is deze niet altijd nodig wanneer de twee partijen in conflict bereid zijn met een helicoptervisie naar het probleem te kijken. Dit is vaak moeilijk door de vele emoties die gemoeid gaan met een ruzie, maar probeer te onthouden dat de ander het beste voor heeft met de situatie en ook niet op confrontatie uit is.
Een andere belangrijke tip is dat je je ergernis uitlegt vanuit jezelf, dus dat je de nadruk legt op je eigen gevoelens en behoeften. De eenvoudigste manier om dit te doen is door drie stappen aan te houden: Beschrijf eerst zo feitelijk mogelijk wat de ander doet of wat er gebeurt waar jij je aan ergert. Probeer daarbij te voorkomen dat je de ander voor vanalles uitmaakt en dat je generaliseert, dus vermijd termen als ‘altijd’, ‘nooit’ en ‘constant’. Vertel vervolgens wat dit met je eigen gevoel doet, waarbij je ervoor zorgt dat je jezelf niet als slachtoffer presenteert. Dit heeft namelijk als gevolg dat de focus komt te liggen op wat de ander je heeft aangedaan in plaats van op je gevoel. Ten slotte geef je aan wat de negatieve effecten zijn voor jou en waarom het gedrag van de ander een probleem voor je is. Probeer hierbij concreet te blijven en niet te overdrijven.
Gebruik voor de drie stappen de volgende formuleringen:
1. “Als je dit doet …” of “Als dit gebeurt …”
2. “Voel ik me …”
3. “En dit heeft voor mij het volgende effect”
Deze manier van communiceren is in eerste instantie lastig, maar als je hiermee blijft oefenen zal het veel goeds brengen en stroeve gesprekken een stuk makkelijker maken door het verkregen inzicht in de situatie van de ander.
Mocht je meer over dit onderwerp willen lezen, bekijk dan volgende bronnen:
Donders, W. (2011). Coachende gespreksvoering. Den Haag: Boom Lemma.
Prein, H. (2017). Beroepsvaardigheden en interventietechnieken van de mediator. Den Haag: Sdu Uitgevers bv.